KREUTZFELD Verein, de dolle Herentals theaterbende, heeft iets te vieren. Dit theaterseizoen bestaat het ensemble 10 jaar, en op 4 juni werd het gezelschap officieel geselecteerd voor het Landjuweelfestival 2011.

Volgende week (op 9 juni) speelt KREUTZFELD nog voor een volle Antwerpse Rataplan, maar dat wordt dus niet de dernière van het stuk. Want in het Landjuweelfestival, dat begin november 2011 plaatsheeft in Gent, worden de beste amateurtheaterproducties van het seizoen 2010-2011 hernomen. KREUTZFELD Verein is daarbij, en maakt dus dit najaar ook de Gentse podia (NTG, Minard, of wie weet waar nog) onveilig. Dat Landjuweelfestival is trouwens bijzonder feestelijk dit jaar want het viert ook zijn 75-jarig jubileum.

“De Lange Nasleep van een Korte Mededeling” was de Vlaamse première van het stuk van de jonge Nederlandse schrijfster Magne Van den Berg. Yves Willems, Kreutzvaarder van het eerste uur, studeerde met deze regie af af aan de Maastrichtse Toneelacademie, en het stuk werd alom gesmaakt. Kaat In ’t Ven, Koen Apers, Jan Vanreusel en Bart Michiels waren acteurs van dienst, technisch en scenografisch ondersteund door Thomas Nagels en Thomas Stevens.

Het juryrapport was behoorlijk lovend. Enkele citaten:
  • "De regie is strak gekozen. Eenvoudig en sober. Er zijn duidelijke keuzes gemaakt in zowel tekst als spel die tot op het einde bewust worden volgehouden. Het is fijn om te voelen dat er een scherpe visie en mening schuilt achter elke keuze en dat er voor een vorm is gekozen die bijdraagt aan de inhoud van het stuk."
  • "Dit is een stuk met weinig handelingen, maar de spelers wisten de spanning hoog te houden. Je bleef nieuwsgierig en vol verwachting kijken. De tekst was zeer dwingend maar toch wisten de spelers hier goed mee om te gaan. Ze haalden de humor naar boven en ze speelden vol overgave. (...) De spelkwaliteit was van een hoog niveau en dit terwijl er van de spelers veel gevraagd werd."  
  • (over decor en belichting:) "Mooi."
  • "De voorstelling triggert. Ook al zijn alle elementen afgelijnd en misschien éénduidig gekozen en van meet af aan duidelijk, toch blijf je verrast door het spel en de minimale veranderingen in het stuk. We bleven nieuwsgierig tot op het einde en dat maakt dat we een voorstelling hebben gezien die ons bijblijft."

Het was trouwens een vrij Kempens getinte Landjuweel-longlist: ook de Herentalse spitsbroeders van Theaterspektakel (met "Cloaca") en het Westelse Kunst&Geest (met "Stilte AUB") waren genomineerd. Ze haalden het net niet, maar dat kon de gezelligheid niet drukken.

Meer info over de Nasleepherneming is binnenkort te bekijken op http://www.kreutzfeldverein.be